دانلود کتاب اختیارات الایام منسوب به علامه مجلسی
(در نجوم احکامی)
قیمت: 3000 تومان
مشخصات کتاب:
نام کتاب: اختیارات الایام منسوب به علامه مجلسی
نام نویسنده: علامه مجلسی
موضوع کتاب: علم کواکب و نجوم، نجوم احکامی
تعداد صفحات: 152
فرمت کتاب: Pdf
کیفیت کتاب: 90 درصد خوب
نوع خطوط کتاب: خطی
حجم فایل: 35.50 مگابایت
شرحی بر کتاب
کتاب اختیارات الایام، عنوان چندین رساله کوتاه و بلند از محمد باقر مجلسی در شناخت سعادت و نحوست ایام و پاره ای مسائل جغرافیایی و نجومی می باشد. در مجموعه پر شمار رساله های موسوم به “اختیارات” که نویسندگان متعدد جداگانه تالیف کرده یا به استنساخ از آثار دیگران و افزودن و کاستن آنها پرداختهاند، چندین رساله منسوب به محمد باقر مجلسی است. مجموعه اخیر را در واقع روایت ها و نسخه هایی از سه رساله مجلسی میدانند که آنها را به لحاظ حجم، بزرگ و میانه و کوچک خوانده اند. با این همه به گفته برخی، اصل اختیارات مجلسی همان روایت کوتاه بوده که دیگران مطالبی بر آن افزوده اند. یکی از مفصل ترین روایت های موجود و ظاهرا مفصل ترین آنها نسخه ای است چاپ سنگی مورخ 1278ق که مؤلف در آغاز آن، پس از حمد و ستایش خدا و رسول اکرم (ص) و ذکر نام خود در معرفی رساله و سبب تالیف آن می نویسد:
«رسالهای است در بیان آنچه از احادیث صحیحه معتبره اهل بیت رسالت صلوات الله علیهم اجمعین معلوم می شود از سعادت و نحوست ایام هفته و ماه و روز و ساعات و شناختن زوال قبله و سایر ضروریات که از کتب علمای سلف و تواریخ استخراج شده… مرتب شد بر چهل و پنج باب تا آنکه جمعی از شیعیان خلّص که در جمیع امورات متابعت پیشوایان دین را لازم میدانند به این رساله عمل نموده به اختیارات و ساعات نحوسیه، که به حسب شروع مذموم است، محتاج نباشند» و در ادامه فهرست بابها را میآورد:
دو باب نخست درباره موضوع اصلی رساله، یعنی اختیارات ایام ماه و هفته؛ در پی آن چهار باب در شناخت ماههای دوازدهگانه (فارسی، ترکی، و رومی)؛ یک باب در معرفی فصول اربعه؛ باب هشتم در بیان ساعتهای ایام؛ باب نهم در احکام نوروز فرس؛ چهار باب بعدی در بیان احکام محرم تامه، کسوف و خسوف قوس و قزح، کائنات و رعد و برقو زلزله، در یازده باب دیگر، پس از معرفت زوال، رکود شمس، زوال لیل، معرفت قبله، رساله به مباحثی جغرافیایی چون ابعاد و اجرام و مساحت روی زمین ها و آسمان ها و دریاها، اقالیم سبعه، بحیرات، نهرهای عظیم، چشمه ها، چاه ها میپردازد. باب بیست و چهارم خلاصه اختیارات ایام را در بردارد و پس از آن بابی در ذکر روزهای نحس میآید. ادامه رساله بابهایی درباره موضوعات پراکنده است از جمله احکام خواب دیدن، فصد کردن، طالع مولود، دفع نحوست، آداب سفر، طلب حاجات و اولاد، زیارت اهل قبور، بیماری استخاره و شکیات نماز دیدن ماه.
مؤلف در بابهای مربوط به اختیارات ایام، که حجم عمده رساله را در بر گرفته، به روایت رضی الدین ابن طاووس و دیگران از امام صادق (ع)، که بسیاری از علوم خفیه و رسالههای این چنینی بدیشان منسوب است. مجموعه ای از وقایع دینی و تاریخی را که در هر روز رخ داده اند، گاه به اختصار و گاه به تفصیل ذکر میکند، فهرستی از کارهای شایست و ناشایست آن روز را بر میشمارد طالع مولود آن را باز می گوید و در پاره ای موارد، روایت های متفاوت و حتی گاه متضاد در باب یک موضوع ذکر میکنند. رساله مختصر در سه فصل است که در فصل نخست به اختیارات ایام ماه و هفته اختصاص دارد و فصل سوم حاوی دعاهایی در رفع نحوست است. هر چند مجلسی، در ذکر خاستگاه این احکام، بدین اشاره بسنده میکند که بعضی از احکام آنها موافق اختیارات فرس است.
به خوبی میتوان دید که در تدوین این رساله و همچنین دیگر نوشته های این چنینی که در دیگر آثارش و حتی بحارالانوار دیده میشود. از منابع ایرانی بهره فراوان برده و گذشته از ذکر رویدادهای مهم تاریخ اساطیری و واقعی ایران باستان، به نظر میرسد که در معرفی ایام بعنوان سعد و میانه و نحس همچنین احکام امور متاثر از اندیشه های ایرانی بوده است.
فهرست مطالب کتاب:
- رساله اختیارات ایام و ساعات و سایر ضروریات مشتمل بر چهل فصل و خاتمه
- در اختیارات ایام ماه
- در اختیارات ایام روزها
- در اختیارات ایام سال ها
- در احکام کسوف و خسوف و فصول سال و اربعه…
- در سبب کسوف و خفسوف و طول و قطر زمین و اوضای ستارگان و…
- و صدها مطالب دیگر….